
Question and Answer: Recess Appointments 
 
Introduction: In light of the extensive time required for the Senate to consider nominees to 
executive offices, President-elect Donald Trump recently suggested the possibility of using the 
recess appointment power afforded by the Constitution. This has prompted widespread 
discussion and speculation regarding recess appointments in news media and online forums, with 
much confusion. The following resource addresses some common questions regarding the 
President’s and Congress’s constitutional appointment powers.  
 

 
 
Question 1: Is it constitutional for a President to initiate recess appointments of executive branch 
officers, including cabinet officials? 
 
Answer: Yes. The Constitution explicitly provides for the President to initiate recess 
appointments under Article II, Section 2, Clause 3, “The President shall have the Power to fill up 
all vacancies that may happen during the Recess of the Senate, by granting commissions which 
shall expire at the End of their next Session.” 
 
The founders understood the need for the President to choose the members of his administration 
in order to faithfully carry out the duties of the Executive Branch. During the Constitutional 
Convention of 1787, James Wilson of Pennsylvania argued that “Good laws are of no effect 
without a good Executive; and there can be no good Executive without a responsible 
appointment of officers to execute.” Wilson, and the rest of the founders, understood that the 
President had a right to a team of executive officers whom the President trusted to perform his 
duties.  
 

 
 
Question 2: Does not the Constitution allow recess appointments only in certain emergency-type 
situations? 
 
Answer: No, the Constitution does not require an emergency for the President to appointment 
executive officers during a Senate recess. The Courts have found that all vacancies present 
during a recess—i.e., “that happen to exist”—regardless of whether they arose during or prior to 
that recess, are eligible for filling with a recess appointment.  
 
There are numerous examples of past Presidents making appointments during routine Senate 
recesses. President George W. Bush made 171 recess appointments over the course of his two 
terms, 141 of those during intra-session recesses. Presidents Bill Clinton and Ronald Reagan 



also made use of the recess appointment power to appoint executive branch officials when the 
Senate was in recess.  

 
 
Question 3: Is it constitutional for a President, at the outset of their administration, to initiate 
recess appointments of executive branch officers? 
 
Answer: Yes. This is not a legal question, it’s a practical one. 
 
Historically, the Senate could be expected to give a simple voice vote to each nominee of the 
President, exercising its advice-and-consent power in just hours or days. Given the extraordinary 
growth in the size of the administrative state and the number of executive branch appointments 
subject to Senate confirmation (about 1,200 out of 4,000 total appointed positions), plus the 
increase in the amount of time taken for each nomination to be considered under current practice, 
the President is functionally prohibited from exercising his full executive authority until months 
after taking office. The modern conventions of Senate confirmation include extensive 
background checks, committee hearings, and multiple votes. Consequently, the average number 
of days it took the Senate to confirm a presidential nominee for a Senate-confirmed office 
(excluding federal judges, U.S. marshals, and U.S. attorneys) was approximately 130 during the 
Obama Administration, 154 during the first Trump Administration, and 137 during the Biden 
Administration. 
 
Recess appointments are a constitutional remedy that enables the President to administer the 
government while the Senate continues to consider nominees. As President Monroe’s Attorney 
General, William Wirt, propounded in his cornerstone opinion interpreting the Recess 
Appointments Clause: “The substantial purpose of the [C]onstitution was to keep these offices 
filled; and powers adequate to this purpose were intended to be conveyed.”   
 

 
 
Question 4: Is Senate confirmation a prerequisite for an officer to serve in the Executive branch?  
 
Answer: No. The Appointments Clause and the Recess Appointments Clause are equally viable 
methods for appointing officers to executive positions. Under the Recess Appointments Clause, 
the President may temporarily appoint officers to vacant offices without the advice and consent 
of the Senate when the Senate is in a recess of a sufficient length of time (not less than 10 days).  

 
 
Question 5: Isn’t using recess appointments just a way to bypass the Senate’s advice and consent 
power?  



 
Answer: Not at all. Advice and consent is unquestionably a Senate power granted by the 
Constitution, which is why Presidents typically submit recess-appointed officers to the Senate for 
confirmation. If the Senate fails to confirm a recess appointee, those appointed would be unable 
to remain in the role after the recess commission expires. 
 

 
 
Question 6: What is the term of office for officials appointed via Recess Appointment power? 
 
Answer: The Recess Appointments Clause, Article II, Section 2, Clause 3, provides that the 
President “shall have Power to fill up all Vacancies that may happen during the Recess of the 
Senate, by granting Commissions which shall expire at the End of their next Session.”  
 
The Supreme Court has found that—absent Senate confirmation of the recess appointee—a 
recess appointment made inter-session (between sine die adjournments of Congress) permits the 
appointee to serve until the end of the next Senate session (about one year). However, an 
appointment made intra-session (during a session of Congress) permits the appointee to serve 
until the end of the following session (about two years). 
 

 
 
Question 7: Is the recess appointment power constitutionally inferior to the other appointment 
power?  
 
Answer: No. The Courts and the Executive Branch have firmly rejected any notion that recess 
appointments are somehow constitutionally inferior. The Supreme Court has unequivocally 
stated that the Constitution is to be regarded as a singular instrument, and all its provisions are to 
be deemed equally valid, including the Recess Appointment Clause. A recess appointee, like a 
Senate-confirmed appointee, has been appointed by a method specified in the Constitution and 
truly holds the office. 
 

 
 
Question 8: Are there any limits on the President’s power to recess appointment officers?   
 
Answer: Yes, recess appointments can only be made during recesses of certain length.  
 
In a recent unanimous decision, National Labor Relations Board v. Noel Canning, the Supreme 
Court provided clear guidelines for the constitutionality of recess appointments. The Court found 



that all vacancies present during a recess—i.e., “that happen to exist”—regardless of whether 
they arose during or prior to that recess, are eligible for filling with a recess appointment. It also 
found that recess appointments can be made during both inter-session (between sine die 
adjournments of Congress) and intra-session (during a session of Congress) recesses.  
 
In Canning, the Court ultimately rejected President Obama’s recess appointments on the grounds 
that the recess was too short (the Senate had convened for pro forma sessions so that no recess 
had lasted longer than 3 days). Based on history and practice, the Court dictated that a recess 
must be at least 10 days long for a recess appointment to be in order. 
 

 
 
Question 9: Can the President initiate a recess? 
 
Answer: Yes, in a specific circumstance. Article II, Section 3 gives the President authority to 
adjourn Congress when the two Chambers of Congress have a “disagreement” about the timing 
of an adjournment.  
 

“[The President] may… convene both Houses, or either of them, and in Case of 
Disagreement between them, with Respect to the Time of Adjournment, he may adjourn 
them to such Time as he shall think proper.” 

 
It must be noted that while Presidents have convened Congress dozens of times (most recently 
President Truman in 1948) the power to adjourn has never been exercised. That being said, 
adjourning Congress requires a Concurrent Resolution passed by both the House and Senate. It 
stands to reason that if one body were to pass an adjournment resolution and the other were not, 
the presidential power to adjourn would be activated (a sort of “tie-breaker” between the bodies). 
Concurrent resolutions are privileged, meaning they cannot be filibustered in the Senate.  
 

 
 
Question 10: Did Senate confirmations look different during the founding era?  
 
Answer: Yes, very different. Background checks, committee referrals, and the summoning of 
presidential nominees for lengthy hearings and invasive inquisitions were all completely foreign 
to the Framers. Historically, the President of the Senate could assign a day for consideration of 
the President’s nominees, to be taken up in executive session on the floor and voted on. Thus the 
Senate could—and often did—discharge its advice-and-consent power within just one or two 
days. For example, Alexander Hamilton’s nomination to the Office of Secretary of the Treasury 
was approved by the Senate on the same day it was submitted by President Washington.  



 
 

 
Question 11: Does Federalist No. 67 repudiate the notion of utilizing recess appointments as a 
means of putting Cabinet officers in place? 
 
Answer: No. Hamilton makes it clear that while recess appointments are typically considered an 
auxiliary method, they are constitutionally provided “in cases in which the general method was 
inadequate.” Long structural delays in the existing general method that averaged nearly five 
months during the first Trump administration and over four months during the Biden 
administration can reasonably be construed as an inadequacy. 
 

 
 
Question 12: Is there any limit to the number of recess appointments that can be made?  
 
Answer: No, the Constitution does not limit the number of recess appointments that can be 
made.  
 

 
 
Question 13: Is there a limited government argument for recess appointments? 
 
Answer: Yes. Long structural delays in the existing “advice and consent” allow the federal 
bureaucracy to operate on autopilot with or without executive branch leadership. The timely 
appointment of the President’s team ensures that a department or agency operates under the 
elected President’s vision and is consistent with the will of the people as opposed to the whims of 
an unelected bureaucracy. 
 

 
 
Question 14: If Republicans establish a practice of recess appointments won’t the next 
Democratic President do the same? 
 
Answer: The Constitution applies to both parties alike. Any future President may lawfully make 
recess appointments during an adjournment of sufficient length whether the current President 
does so or not.  
 
The Framer’s vision of the executive authority of the President was that Presidents are entitled to 
their team, subject to the advice-and-consent of the Senate and the limitations of recess 



appointees. Congress also has several other checks and balances upon the executive, including 
advice and consent, oversight,  appropriations, making laws, and the veto override.  
 
Further, conservatives should consider whether a Republican President who is prevented from 
wielding influence over the administrative state is not in a much worse position than a 
Democratic President who is prevented from doing so.The unconstitutional administrative state 
tends to keep rolling along when officials have not been appointed to direct it. In which direction 
does that inertia trend? 
 

 
 
Question 15: Are recess appointments ‘constitutional gimmicks,’ ‘loopholes,’ and ‘back up 
plans’? 
 
Answer: No. Recess appointments are a specific constitutional tool outlined in Article II, 
Section 2, Clause 3 to ensure the President can effectively execute the laws of the land when, as 
Hamilton articulates in Federalist No. 67, the general method is inadequate.  
 
That the constitutional appointment power is considered by some a “gimmick” or “loophole” 
only underscores how far removed we are from constitutional governance. 
 
____________________________________________________________________________ 
 
Question 16: Do recess appointees get paid?   
 
Answer: Yes. On account of having been appointed to the Office by one of the methods 
specified by the Constitution itself, a recess appointee must receive pay on the same plane as any 
Senate-confirmed officer. The Pay Act Amendment of 1940, 5 U.S.C. § 5503, which purports to 
prohibit the use of funds to pay recess appointees to many vacancies that existed while the 
Senate was in session, attempted to invade this constitutional principle. However, that statute is 
unconstitutional in three respects and would not survive a challenge: (1) it encroaches upon the 
President’s unmistakable and historically acknowledged power (in both Noel Canning and SW 
General) to make recess appointments during intra-session recesses; (2) it requires the President 
to submit certain categories of intra-session recess appointments to the Senate for confirmation 
within 40 days of the start of the next session of the Senate (whereas the Constitution does not 
require any procedure be used to later confirm recess-appointed officers at all, as long as their 
appointment does not exceed the end of the session in which they were appointed); and (3) any 
application of its pay restrictions to Article III Judges infringes upon those Judges’ special right, 
which other officers do not have, to undiminished compensation. 


